استابلایزر چیست ؟
استابلایزر به یک نوع وسیله و دستگاهی میتوان گفت که برای کنترل کردن و اعمال تنظیم جریان الکتریکی در جهت حفظ و پایداری استفاده میشود مخصوصا در زمان هایی که نوسانات ولتاژی میتواند به وسایل و دستگاه ها آسیب بزند .
که هدفشان نگه داشتن جریان الکتریکی و ولتاژ در محدوده مشخصی است که بیشتر در مدارهای الکتریکی نیز مورد استفاده قرار میگیرند .
که در کل برای حفاظت از کلیه وسایل شما بکار میرود که باعث جلوگیری از نوسانات ناگهانی و رساندن آسیب و ضرر میشود .
کارایی و هدف اصلی استابلایزر
کارایی و هدف اصلی استابلایزر، کنترل و حفظ و پایداری در کیفیت برق است.
این ابزار و دستگاهها با نوع های گوناگون خود طوری طراحی شدهاند تا جریان الکتریکی را در محدوده مشخص قرار دهند و نگه دارند و از نوسانات پیش آمده در شبکه برق جلوگیری کنند.
که هدف اصلی آن بطور خلاصه حفاظت کردن است و باعث جلوگیری از خرابی و آسیب میشود که نتیجه آن را میتوان افزایش طول عمر دستگاه های ما دانست
که البته این دستگاه ها شامل ابزارها و دستگاه هایی مثل کامپیوترها ، تجهیزات پزشکی، دستگاههای تصویربرداری پزشکی، ابزارات آزمایشگاهی، دستگاههای صنعتی، و دیگر تجهیزات حساس میشود .
انواع استابلایزر
انواع و نوع های مختلفی از استابلایزر وجود دارد که بسته به نوع کاراییشان در دسته بندی های گوناگون قرار میگیرند و از همدیگر متمایز هستند مانند :
۱_ استابلایزرهای ولتاژ (AVR):
که از رایج ترین نوع ها میتوان نام برد که این استابلایزرها تنظیم کننده ولتاژ ورودی هستند تا بتوانند ولتاژ خروجی را در محدوده ای مشخص نگه دارند. از نوع استابلایزرها بیشتر در مواردهای کوچک مانند مصارف خانگی استفاده میشود زیرا عملکردی ساده دارند که دارای قیمتی پایین نیز هستند .
۲_ استابلایزرهای رلهای :
نوع دیگر استابلایزر است که با استفاده از رلهها عمل میکند.که مانند نوع قبلی برای استفاده از موارد کوچک و کارهای کم حجم استفاده میشود که توانایی کنترل و نتظیم دستی را ندارند .
تشخیص نوسانات ولتاژ و کنترل خروجی برق یکی از وظایف اصلی این نوع استابلایزر است که به دلیل خودکار بودن در عملشان در صورت بودن نوساناتی در ولتاژ ورودی میتوانند و قابلیت دارند که ولتاژ خروجی را تنظیم کنند .
۳_ استابلایزرهای استاتیک :
نوعی دیگر از استابلایزرها هستند که بدون استفاده از رله ها که قطعه مکانیکی است کار میکنند که از طریق قابلیت الکترونیکی تنظیم ولتاژ انجام میدهند .
این استابلایزرها از تکنولوژیهایی مانند ترانزیستورها و تریستورها برای تنظیم ولتاژ استفاده میکنند. که این نوع معمولا برای موارد حساس و حفظ کیفیت مناسب برق استفاده میشود مثلا در کامپیوترهای حساس اما تعمیر و نگهداری آنها نسبت به سایر مدل ها نیز پیچیده تر است و حتی دارای هزینه بالاتر و گران قیمتی است .
۴_ استابلایزرهای سه فازه :
از نوع های دیگر از استابلایزرها هستند که برای کنترل و تنظیم ولتاژ در سه فاز مورد استفاده قرار میگیرند تا بتوانند باعث پایداری و حفظ کیفیت برق شوند که میتوان از وظیفه های اصلی آن این مورد را شمرد.
که در اکثر اوقات برای کاربردهای صنعتی استفاده میشود . که این نوع استابلایزر از طریق فناوری های گوناگونی مانند تکنولوژیهای مختلف ، ترانسفورماتورها و … عمل میکنند .
البته استابلایزرها دارای گونه های بسیار وسیع و متفاوت دیگر با قابلیت های مختلفی هستند .
اجزای داخلی استابلایزرها
استابلایزرها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که بسته به نوعشان کارایی های متفاوتی ارائه میدهند به عنوان مثال :
• ترانسفورماتور که موظف هستند که ولتاژ برق ورودی را به ولتاژ مورد نیاز بار تغییر دهد .
• وابستگی ها که وظیفه خنک کردن استابلایزرهای شما را دارد
• پیکربندیها و رگولاتورها که برای جریان و ولتاژ خروجی به منظور کنترل و تنظیمشان وجود دارد .
• سنسورها و الگوریتمهای کنترلی که باتوجه به شرایط پیش آمده به تنظیمات مورد نیاز میپردازد که به تشخیص نوسانات جریان و ولتاژ بوده .
• سیستمهای حفاظتی که از اسمشان پیداست برای مواردی همچون جلوگیری از خطرات نواسانات ، گرمای زیاد و وجود بار زیاد و … مورد استفاده قرار میگیرد .
مزایا و معایب استابلایزر
• مزایا :
۱_حفاظت تجهیزات: مهم ترین مزایای آن را میتوان قابلیت حفاظت کننده آن نام برد زیرا با تنظیم جریان، دستگاه ها و ابزارها را از خطرات نوسانی ناگهانی جریانات جلوگیری میکنند و به طول عمر دستگاه اضافه میشود .
۲_استفاده آسان: به دلیل عملکردی که در خود دارند بیشتر استابلایزرها به صورت خودکار باعث تنظیم و کنترل جریان میشوند و نیازی به اعمال تنظیمات دستی برایشان وجود ندارد و نیست .
۳_کاهش خسارت: طبیعتا دستگاهی که نقش محافظت کننده ای را ایفا میکند قابلیت کاهش خسارات را نیز دارد زیرا با کاربردی که دارد باعث جلوگیری از هر گونه پیشامدی این خسارات را به حداقل میرساند .
• معایب :
۱_ هزینه: اگر شما نیاز به استابلایزرهایی دارید که کمی پیشرفته باشند و نیاز به قدرت بیشتری باشند قطعا هزینه شما بالا خواهد رفت زیرا به دلیل وجود قابلیت ها و کارایی و کیفیت بهتر که همراه خود دارند .
۲_ضایعات انرژی: بعضی از نوع های استابلایزرها ممکن است در انجام فعالیت خود مقداری انرژی را تلف کنند که نتیجه آن بالا رفتن هزینه های انرژی است .
۳_اندازه و فضای زیاد: استابلایزرها به علت شکل ظاهری خود یعنی وزن و ابعاد و حجمشان به محیط و فضای باز تر و بیشتری نیازمندند که با قرار دادن آنها در محیطی محدود امکان بروز مشکلاتی است .
نحوه نصب استابلایزر
قبل از نصب استابلایزر قطعا باید نکاتی درمورد آن رعایت شود برای مثال میتوان گفت بعد از تهیه دستگاه شما حتما باید کاتالوگ مربوط به آن را مطالعه کنید . بعد از آن شما باید مکان مناسبی را انتخاب کنید مکانی که به دور از گرد و غبار و آلودگی و رطوبت باشد و حتما محلی مناسب برای تهویه نیز داشته باشد
در مرحله بعد شما باید از سیم ها و کابل های کاملا استاندارد و مناسب استفاده کنید که به صورت مارکی سرشناس و قابل اعتماد و جنس مناسب و سایزی معقول باشد زیرا بی توجهی به این موارد باعث عواقبی از جمله سوختن سیم ، آتش سوزی ، افت ولتاژ و … میشود .
اما در نصب استابلایزرهای خانگی
کار شما ساده و آسان خواهد بود اما قبل از انجام مراحل شما باید برق ورودی را قطع کنید
.در مرحله بعد برای نصب شما در پشت تثبیت کننده یک بلوک ترمینال مشاهده میکنید که دارای پنج نقطه اتصال است .
که ترتیب از سمت چپ به راست است که شامل فاز ورودی و نول، ارت، فاز خروجی و نول است . و در آخر باید فاز و نول ورودی را طبق رنگ بندی های مشخص شده متصل به آن کنیم.
سپس نوبت به روشن شدن و آزمایش و عیب یابی آن میرسد .در صورت نداشتن هیچ اطلاعاتی از این دستگاه بهتر است از کادری مجرب استفاده کنید .
برای خرید و مشاوره و نصب استبلایزر های خانگی و صنعتی با استفاده از ایکون کنار تصویر باما در ارتباط باشید
6 نظر در “استابلایزر چیست ؟ معرفی و آموزش نصب”