برق صنعتی, برقکار, برقکار شمال, دانستنی ها, رله

رله چیست؟ ( انواع و کاربردهای رله )

رله که موضوع اصلی در این مقاله به سوالات شما درمورد کاربردها و انواع و… آن میپردازیم تا پایان با ما همراه باشید.

 رله چیست ؟    

رله (Relay) به یک قطعه ای میگویند که جریان و سیگنالی را تبدیل میکند و در مدارهای الکتریکی بر آن کنترل دارد و آن را مدیریت و قطع و وصل میکند که آن را میتوان به دسته های مختلفی بسته به نحوه کارایی دسته بندی کرد. هنگامی که وضعیتی مثل افزایش جریان یا ولتاژ به مقدار مجاز می‌رسد، رله فعال خواهد شد و در نتیجه مدار را قطع می‌کند تا از آسیب های احتمالی و خطراتی مثل حرارت بالا یا خطرات ایمنی جلوگیری شود.

 رله چیست و به چند دسته تقسیم میشود؟

 رله‌ها اغلب به دو دسته تقسیم خواهند شد :

1. رله‌های الکترومکانیکی: این نوع شامل قطعات مکانیکی همچون کلیدها، سوئیچ‌ها و آلاتی دیگر برای مدیریت ولتاژ و جریان الکتریکی استفاده می‌شود.

2. رله‌های الکترونیکی: نوع دیگر نیز قادر است که از بخش های مکانیکی برای عمل خود استفاده نکند و از قطعاتی دیگر مثل ترانزیستورها و ماسفت‌ها استفاده کند.

 

 

رله

رله

 انواع رله

بسته به کاربرد مورد نظر رله این قطعه میتواند به انواع مختلفی دسته بندی شود ، برخی از این نوع ها شامل:

1. رله‌های حفاظتی: با توجه به اسم و نام این رله، این قطعه وظیفه حفاظت از مدارها در مقابل افزایش جریان، ولتاژ بالا و … را دارد.

2. رله‌های تایمر: میتوان به یکی از پرکاربردترین رله ها اشاره کرد که قابلیت زمان بندی دارد یعنی برای مدیریت زمان در مدارها و دستگاه‌های الکتریکی استفاده میشود.

3. رله‌های الکترومغناطیسی: این نوع میتواند باعث تغییر ویژگی هایی همچون ویژگی الکترومغناطیسی شود که اساس آنها جریان الکتریکی است.

4. رله‌های ولتاژ و جریان: برای کنترل جریان و ولتاژ در مدارهای الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

5. رله‌های ترانزیستوری: نام دیگر این رله ها قطع و وصل کننده نیز است که از ترانزیستورها برای قطع و وصلی استفاده می‌کنند البته بدون استفاده از بخش‌هایی مانند بخش مکانیکی.

6.رله حرارتی: این نوع رله را میتوان از مهم‌ترین تجهیزات دانست که به منظور محافظت از موتورها در مقابل اضافه بار به شمار میرود.

رله چیست

 

 

کاربرد رله

با توجه به نوع های متنوع آنها کاربردهای متنوعی نیز عرضه میکنند که شامل :

1. حفاظت الکتریکی: محافظت از مدارها در مقابل ولتاژی بالا یا اصافه جریان و … از کاربردهای اصلی این قطعه است.

2. کنترل و اتوماسیون صنعتی: این قطعات قابلیتی مانند قطع و وصل کنندگی دارند که در سیستم های کنترلی استفاده میشوند.‌

3. سیستم‌های خودرو: برای کنترل دستگاهایی مثل پمپ ها، فن ها، سیستم های روشنایی و… قابل استفاده است که البته در خودروها این عمل قابل اجرا است.

4. سیستم‌های امنیتی: یکی از کاربردی ترین عمل آنها میتوان در سیستم های امنیتی دانست چرا که برای نظارت و اعلام خطر استفاده میشوند.

5. سیستم‌های خانگی: از کاربردهای دیگر آن در محل هایی مثل خانه‌ است و از آنها برای مدیریت دستگاه‌های الکتریکی ای مثل روشنایی، گرمایش، و تهویه هوا استفاده می‌شوند.

6.سیستم‌های انرژی‌پاک: در سیستم‌های انرژی‌پاک در بین دستگاها و شبکه ها نیاز به کنترل جریان انرژی است برای مثال در پنل‌های خورشیدی.

 

انواع رله

انواع رله

 

 رله چیست و از چه بخش هایی تشکیل شده؟

طبیعتا رله‌ها از بخش‌های گوناگونی تشکیل شده‌ که این بخش ها در کنار یکدیگر عملکرد صحیحی را عرضه میکنند. بخش های این قطعه از ولتاژ، جریان، و قدرت‌های مختلف تشکیل شده. البته رله‌ها امکان دارد دارای بخش‌های کنترلی، منطقی و حافظه باشند. در ادامه یکسری از بخش های اصلی آن را معرفی میکنیم مانند:

1. قسمت ورودی (Input Section): قسمت ورودی، قادر است که سیگنال‌های ورودی را از محیط دریافت کند، مثل ولتاژ و جریان.

2. قسمت پردازش (Processing Section): در قسمت پردازش رله ها مسئولیتی مانند اعمال قانون و شرایط موردنظر برای انجام عملیات را دارد. به سخنی دیگر، تصمیم‌ برای دستورالعمل‌ها انجام خواهد شد.

3. قسمت خروجی (Output Section): در این بخش تولید سیگنال‌های خروجی انجام میشود که احتمال دارد دستگاه‌های خارجی یا عملیات هایی خاصی را کنترل کند.

رله ها چگونه کار میکنند؟

رله‌ها برای کنترل جریان الکتریکی با استفاده از تغییر وضعیت یک الکترومغناطیس استفاده می‌کنند. زمانی میدان مغناطیسی ایجاد میشود که جریان الکتریکی از رله عبور کند که نتیجه آن جابجایی یک سری مکانیکی در رله است. هنگامی رله به عنوان یک سوئیچ الکتریکی عمل میکند که این جابجایی مکانیکی ذکر شده به دنبال دارد که مدار دیگری بسته یا باز شود. این عملکرد کمکی نیز به کنترل و محافظت از مدارهای الکتریکی می‌کند، به عنوان مثال در موقع هایی که نیاز داشته باشیم به قطع یا وصل کردن یک جریان الکتریکی در مدارها و یا حتی در زمانی که نیازمند به محفاظت از مدار در مقابل اضافه شدن جریان زیاد باشد.

رله چیست

 

 

رله ها در چه مکان هایی مورد استفاده قرار میگیرد؟

1. صنعتی: وظیفه آن برای کنترل دستگاه ها و تجهیزات در ماشین‌های صنعتی است.

2. خودروسازی: در خودروها برای کنترل سیستم‌های الکتریکی و الکترونیکی است.

3. الکترونیک مصرفی: همچنین در دستگاه‌هایی مثل دستگاه های خانگی مانند تلویزیون، رادیو، و دستگاه‌های صوتی.

4. صنعت برق: مورد استفاده در شبکه‌های برق ضمن حفاظت از تجهیزات و کنترل جریان است.

5. اتوماسیون ساختمانی: برای کنترل کردن سیستم‌های روشنایی، گرمایش و سرمایش استفاده میشود.

طبیعتا، رله‌ها در برنامه‌های مختلفی مثل تلفن‌های همراه، کامپیوترها، سیستم‌های حفاظتی و… همچنین نیز استفاده می‌شوند.

نتیجه گیری

باتوجه به اطلاعات این مقاله شما طبیعتا برای تبدیل جریان وسیگنال و همچنین برای داشتن کنترل و مدیریت مطلوب در مدار الکتریکی به رله نیاز دارید. صدرصد شما به دنبال نتیجه ای مطلوب و قابل قبول در کارهای خود هستید و به طور حتم در کارهایی که به کمک رله انجام میشود به رله ای مطمئن و مطلوب و همچنین کارآمد نیازمند هستید در نتیجه سعی کنید رله ای که به نوع کارتان مربوط و مرتبط است انتخاب نمایید و در قدم بعدی رله ای را انتخاب نمایید که از آن مطمئن هستید و به زبانی ساده از مارک و محصول خوبی استفاده نمایید تا مشکلی برایتان ایجاد نشود و همچنین نتیجه کار مطلوب و رضایت بخشی داشته باشید.

شما میتوانید برای دیدن و بررسی انواع مختلف رله و از قبیل چنین محصولات و کالایی در این نقطه کلیک فرمایید.

و همچنین شما قادر هستید برای دیدن و تماشای معرفی کامل و جامع رله و از این قبیل محصولات به صورت ویدیویی در این نقطه کلیک فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *