دانستنی ها, کنترل بار

کنترل بار چیست؟

کنترل بار چیست و چه وظیفه ای دارد؟

کنترل بار وسیله ای است که وظیفه دارد موتورهای الکتریکی را در برابر جریان اضافه محافظت کند یعنی در صورت ایجاد اضافه بار، جریان مدار را قطع می کند بنا بر این جایگزین مناسبی نسبت به بی متال ها است.

مقایسه کنترل بار و بی متال:

  • بی متال ها مستقیماً توسط حرارت خط و به صورت مکانیکی عمل می کند ولی کنترل بار توسط ترانس جریان های کوچکی که بر روی هر خط قرار می گیرید، جریان مدار را میخواند و در صورت اضافه بار مدار فرمان را قطع میکند به این معنی که اساس کار آن الکترونیکی است .
  • نکته ی دیگری که وجود دارد حرارت محیط تا حدودی روی بی متال تاثیر می گذارد ولی کار کرد کنتل بار بدون تاثیر حرارتی محیط می باشد
  • بی متال مستقیماً در مدار قدرت به سه فاز متصل می شود اما در کنترل بار هر سه فاز  بالای قطعه به صورت سیم های نازک وصل می شود و با مدار قدرت هیچگونه ارتباط مستقیمی ندارد و مدار فرمان را قطع میکند

کاربرد رله کنترل بار

رله‌های کنترل بار در کاربردهای مختلف تجاری و صنعتی استفاده می‌شوند. معمولاً در کنار سایر تجهیزات حفاظت الکتریکی، برای حفاظت اضافه‌ بار جریانی و ولتاژی از کنترل بار استفاده‌ می‌شود. برخی از رایج‌ترین کاربردهای رله کنترل بار عبارتند از:

۱) حفاظت از موتورها در برابر اضافه بار

کنترل بار‌ اغلب برای محافظت از موتورها در برابر آسیب‌های ناشی از اضافه‌ بار استفاده می‌شود. موتور در شرایط اضافه‌ بار، جریان زیادی می‌کشد و بیش از حد گرم می‌شود. این افزایش دما در طولانی مدت، به عایق سیم‌پیچ‌ها آسیب می‌زند. این رله در شرایط اضافه بار، جریان مدار را قطع می‌کند و مانع آسیب‌ دیدن موتور خواهد‌ شد.

۲) حفاظت اضافه بار در ترانسفورماتور‌ها

رله‌ مانیتورینگ جریان برای محافظت از ترانسفورماتورها در برابر آسیب‌های ناشی از اضافه بار هم کاربرد دارد. در این حالت، رله‌ها روی مقدار جریان کمتری، که برای قطع شدن مدار لازم است، تنظیم می‌شوند. بنابراین هنگام اضافه بار ابتدا رله قطع می‌شود و مانع از آسیب دیدن ترانسفورماتور جلوگیری می‌کند.

۳) حفاظت اضافه بار در خطوط توزیع برق

استفاده از رله‌های اضافه بار یک راه‌حل ارزان‌قیمت برای محافظت از مدارهای توزیع در برابر آسیب‌های ناشی از جریان زیاد است. در بسیاری از موارد رله اضافه بار تنها وسیله حفاظتی است که در مدار نصب می‌شود. با استفاده از کنترل‌بار مدار در برابر خطاهای زمین (Ground faults)، خطاهای فاز به فاز (Phase to phase) و فاز به زمین (Phase to ground) حافظت می‌شود.

نحوه نصب کنترل بار سه فاز

نصب کنترل بار

برای این که کنترل بار را روی مدار خود نصب کنید، کافی است که سه سیم حامل جریان فازها را از سه کانال مجزای رله عبور دهید. سپس ترمینال‌های ۱۵ و ۱۶ را در مدار فرمان کنتاکتور به صورت سری نصب کنید. از ترمینال ۱۸ هم می‌توانید برای دستگاه‌های هشداردهنده هنگام قطع استفاده نمایید. تغذیه‌ی دستگاه نیز توسط دو ترمینال a1 و a2 انجام می‌شود. توجه کنید که جهت عبور جریان از داخل کانا‌ل‌ها، تاثیری روی کارکرد آن نخواهد داشت.

 نحوه عیب‌یابی کنترل بار

  1. در هنگام وجود خطا و قطع شدن رله کنترل بار، مشکل و خطای ایجادشده بر روی نمایشگر کنترل بار نمایش داده می‌شود و چراغ یا آلارم چشمک‌زن مربوط به خطا روشن خواهد شد. در قسمت زیر به انواع خطا و نحوه رفع آن‌ها اشاره خواهد شد:
  2. در هنگام قطع شدن رله در اثر زیادشدن میزان جریان، بر روی نمایشگر کنترل بار پیام یا اخطار Lod نمایش داده خواهد شد و چراغ چشمک‌زن OL نیز روشن می‌شود.
  3. در موقع قطع شدن رله در اثر کمتر شدن میزان جریان، بر روی نمایشگر کنترل بار پیام یا اخطار Unc نمایش داده می‌شود و چراغ چشمک‌زن UL فعال خواهد شد.
  4. در صورت قطع شدن رله براثر عدم تقارن جریان‌ها بر روی نمایشگر کنترل بار اخطار Ubc نمایش داده خواهد شد و چراغ چشمک‌زن %A فعال می‌شود.
  5. در صورت وقوع هر یک از موارد فوق، با فشار دادن هم‌زمان کلیدهای مثبت و منفی یا یک‌بار قطع و وصل کردن جریان تغذیه، دستگاه ریست شده و مشکلات بالا رفع می‌شود.

برای سفارش برقکار و خرید کنترل فاز اینجا کلیک کنید

9 نظر در “کنترل بار چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *